شرکت‌های MCN یوتیوب: چگونه در دام شرکت‌های طمع کار نیفتیم؟

شرکت‌های MCN مخفف multi channel network هستند که به عنوان واسطه یا پارتنر یوتیوب شناخته می‌شوند. این شرکت‌ها که واسط یوتیوب و یوتوبرها هستند؛ به آن‌ها در بهبود کانال، سئو، تولید محتوا یا نقد کردن درآمد از یوتیوب کمک می‌کنند.

در ایران این شرکت‌ها بیشتر به دلیل خدمات نقد کردن درآمد از یوتیوب شناخته می‌شوند اما این شرکت‌ها خدمات دیگری هم دارند.

در اینجا پیشنهاد می‌شود: قوانین کپی‌رایت یوتیوب چیست و چگونه خطای کپی‌رایت را رفع کنیم؟

چرا همکاری با شرکت‌های MCN برای یوتیوبرها ضروری است؟

پیش از این گفتیم که شناخت بیشتر ایرانیان از MCN به خاطر تحریم‌ها صرفا به نقد کردن درآمد از یوتیوب محدود می‌شود اما این شرکت‌ها به جز این هم خدماتی ارائه می‌دهند که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم:

  1. تامین منابع مالی و اسپانسرینگ (providing funding)
  2. دسترسی به سایر اعضای MCN یا better access to other MCN members
  3. سهولت کارهای اداری (administrative work)
  4. مدیران پولساز (MCNs act like managers)
  5. مدیران پولساز (MCNs act like managers)

یک شرکت MCN ممکن است تامین بودجه یا بخشی از بودجه یک چنل را بر عهده بگیرد. هزینه‌های سفر یا تجهیزات تولید محتوا را فراهم کند. حتی برخی از شرکت‌های MCN در جاهای مختلف دنیا استودیوهای بزرگ و مجهز ایجاد کرده‌اند که یوتوبرها بتوانند برای تولید ویدئوهای خود از این تجهیزات استفاده کنند. 

شرکت‌های MCN دارای چندین مشتری هستند. این مشتری‌ها عموما یوتیوبرهای یک حوزه به حساب می‌آیند که با قرار گرفتن در یک MCN مشترک امکان دسترسی و شبکه سازی با آن‌ها را پیدا می‌کنید. چیزی که پیش از آن ممکن بود به سادگی محقق نشود. بنابراین در برخی از موقعیت‌ها شرکت‌های MCN رابط یا پل ارتباطی برای همکاری‌های یوتوبر دو کارهای مشترک آن‌ها هستند.

بسیاری از کانال‌هایی که با یک MCN همکاری دارند؛ ویدئوهای یکدیگر را متقابلا پروموت یا تبلیغ می‌کنند. این موضوع به خصوص درباره کانال‌هایی که موضوع مشترکی دارند؛ خیلی به درد می‌خورد. زیرا ویدئوها دقیقا به مخاطبان هدف با سلایق و پرسونای مشابه نمایش داده می‌شود و این یعنی نرخ تبدیل بالای این دسته از تبلیغات. 

همچنین MCNها می‌توانند بخشی از کارهای اداری را که بسیاری از یوتیوبرها از انجام آن‌ها فراری هستند را به عهده بگیرند. مثل کاغذبازی‌ها و دردسرهای قانون کپی رایت. 

در نهایت، MCNها را می‌توانید یک دپارتمان مدیریتی پولساز ببینید که به منیجینگ علاقمند هستند. می‌توانند فرصت‌های جذاب همکاری برای یوتیوبرها خلق کنند؛ برای آن‌ها کارها را تسهیل کنند و در آخر پول آن‌ها را نقد کنند!

خدمات شرکت‌های MCN در یک نگاه

  • گرفتن کانتنت آیدی برای محتوا
  • تبلیغات چنل
  • مشاوره برای تولید محتوا در یوتیوب
  • رعایت قوانین کپی رایتینگ ویدیو 
  • مشارکت مستقیم و یا غیر مستقیم در پروسه ساخت پروژه 
  • مدیریت کانال یوتیوب 
  • بهینه‌سازی‌های مرتب و کارآمد برای اکانت 
  • حمایت از حقوق کپی رایت تولیدکنندگان محتوای یوتیوب
  • ارتباط مستقیم با یوتیوب 

شرکت‌های MCN از کجا پول درمی‌آورند؟

هیچ گربه‌ای محض رضای خدا موش نمی‌گیرد. همانطور که همه یوتیوبرها به امید کسب درآمد از یوتیوب فعالیت خود را شروع می‌کنند؛ شرکت‌های MCN نیز تمام خدمات خود را در ازای شریک شدن در این درآمد ارائه می‌دهند. راه اصلی کسب درآمد شرکت‌های MCN دریافت درصدی از درآمد تبلیغاتی کانال‌های یوتوبرها است.

اگر عضو یک MCN باشید؛ آن‎‌ها برای تبلیغات یوتیوب، با این شرکت وارد مذاکره می‌شوند و اغلب ادعا می‌کنند می‌توانند هزینه تبلیغات یوتیوب را با رقم کمتری برای شما ببندند. سپس MCNها درصد توافق‌شده‌ای از این پرداخت را نگه داشته و مابقی را به شما پرداخت می‌کنند.

می‌خواهید تبلیغات در یوتیوب را شروع کنید؟ برای مشاوره تبلیغات یوتیوب با کارشناسان جی ادز در تماس باشید.

این درصد توافق شده حتما از قبل در قرارداد ذکر شده است. برای همین همیشه توصیه می‌شود قرارداد با شرکت‌های MCN را با شش دانگ حواستان امضا کنید.

نکات امضای قرارداد با شرکت‌های MCN

حالا که فهمیدید منافع شرکت‌های MCN و شما به عنوان یوتیوبر چه قدر می‌تواند موازی هم باشد؛ باید بدانید که موقع قرارداد بستن با این شرکت‌ها باید به چه نکاتی توجه کرد:

کارمزد

شرکت‌های MCN مطابق با لوکیشنی که در آن شرکت ثبت کرده‌اند؛ باید مبلغی را به عنوان مالیات پرداخت کنند. علاوه بر آن این شرکت‌ها هزینه‌های جانبی مثل اجاره دفتر و پرداخت حقوق کارمندان و خریدهای شرکتی دارند  که طبیعتا این مخارج روی حاشیه سود و کارمزدی که می‌گیرند تاثیر خواهد داشت. 

هرچند این شرکت‌ها معمولا مالیاتی کمتر از مالیات تعیین شده پرداخت می‌کنند یا بعضا مالیاتی پرداخت نمی‌کنند اما این چیزی نیست که به شما بگویند و 15 تا 35 درصد از درآمد شما را به عنوان کارمزد خود برمی‌دارند. 

خیلی از این شرکت‌ها ابتدا سود خود را سودی 5 درصدی به شما اعلام می‌کنند که بعد با درصد‌هایی که خورد خورد در بقیه قرارداد با دلایل متنوع از شما می‌گیرند؛ سود را به همان 30-35 درصد می‌رسانند. 

بنابراین در ارتباط با این شرکت‌ها باید بسیار حواس جمع باشید و مو را از ماست بیرون بکشید. 

مالیات آمریکا

دولت آمریکا از سال 2023 اعلام کرد که روی تماشای ویدئو با آی پی آمریکا 30 درصد مالیات اعمال خواهد کرد. یعنی یوتیوبرها روی آن بخش از درآمدشان که از طریق آی پی آمریکا به دست می‌آورند؛ باید مالیات بپردازند. 

طبق این قانون، برخی از کشورها از این قانون معاف هستند. بنابراین اگر شرکت MCN شما در هر یک از این کشورها باشد؛ شما از پرداخت این مالیات روی آی پی‌های آمریکا معاف خواهید بود. 

پس باید توجه کنید که شرکتی که انتخاب کرده‌اید؛ از این مالیات معاف هست یا خیر چون روی میزان درآمد شما موثر خواهد بود.

دسترسی‌ها

شرکت‌های MCN برای اینکه بتوانند کارشان را انجام دهند به سطحی از دسترسی به چنل یوتیوب ما نیاز دارند. این سطح نهایتا باید در سطح دسترسی منیجری باقی بماند. به هیچ عنوان شرکت MCN نباید شما را مجبور کند که دسترسی مالک یا مالک اصلی به او بدهید. چرا که اعطای این سطح دسترسی به معنای سند زدن کانالتان به نام آن شرکت است. 

علاوه بر این خیلی از شرکت‌های MCN کانال شرکت خودشان را در لیست کانال‌های چنل شما می‌گذارند تا به نوعی برای خود تبلیغ کنند. اگر دوست ندارید این اتفاق بیفتد؛ حتما بخواهید این بند به قرارداد اضافه شود و این کار را نکنند.

مدت قراردادها با شرکت‌های MCN

از آنجایی که ما در ایران هستیم؛ حق داریم بخواهیم که قرارداد کوتاه مدت ببندیم. شرکت‌های MCN معمولا قراردادهای 3 ساله می‌بندند. اگر قرارداد سه ساله جلوی شما گذاشتند حتما این مدت را به یک سال کاهش دهید. 

لازم نیست شمشیر را از رو ببندید و به خاطر اختلاف نظر در یک بند، زیر میز بزنید. مذاکره کنید؛ شرایط را توضیح دهید و حاشیه سود مشترکی بسازید تا همه چیز خوب پیش برود. 

فسخ قرارداد

اکثر قراردادهای شرکت‌های MCN درباره فسخ خیلی یک طرفه نوشته شده‌اند. مثلا اگر مدتی فعالیت نکنید حق دارند قرارداد را فسخ یا به مدت آن اضافه کنند. یا اگر مدتی درآمد نداشته باشید، آن‌ها می‌توانند قرارداد را فسخ کنند.

منطقی است که این جریمه‌ها باشد اما اگر خود شرکت وظایفی که دارد را به درستی اجرا نکرد چه؟ اینجاست که قرارداد کاملا یک طرفه نوشته شده است. 

بنابراین در قسمت فسخ از شرکت‌های MCN بخواهید که بندی مربوط به دیرکرد در پرداخت یا مشکلات پرداخت داشته باشند تا شما هم بتوانید اعتماد کنید. 

پشتیبانی شرکت‌های MCN

پشتیبانی این شرکت‌ها را قبل از بستن قرارداد تست کنید. در کامیونیتی‌های مختلف، افرادی که با این شرکت‌ها همکاری دارند را پیدا کنید و از آن‌ها سوال بپرسید. 

همچنین می‌توانید یک سری سوال از پشتیبانی بپرسید و ببینید چطور و ظرف چند روز به شما پاسخ می‌دهند.

اتصال به MCN نه ادسنس

خیلی از مجموعه‌هایی که خودشان را به عنوان شرکت MCN معرفی می‎‌کنند درواقع اصلا MCN نیستند و فقط واسطه‌هایی هستند که حساب ادسنس دارند. 

در ادامه تفاوت بین ادسنس و MCN را کامل توضیح می‌دهم اما در این بخش آویزه گوشتان کنید که حتما اتصال به MCN را در قرارداد ذکر کرده باشید. 

زمان پرداخت‌ها

زمان پرداخت شرکت‌های MCN به زمان پرداخت گوگل و یوتیوب بستگی دارد. 

یوتیوب درآمد هر ماه را انتهای ماه بعد پرداخت می‌کند. عموما یوتیوب 7 تا 12 هر ماه میلادی درآمد چنل شما را محاسبه می‌کند. سپس در 20 هر ماه میلادی حساب ادسنس را بررسی می‌کند تا ببیند میزان درآمد به آستانه پرداخت رسیده است یا خیر. در آخر هم در هر 21 تا 26 ماه درآمد را به حساب بانکی متصل به ادسنس واریز می‌کند. 

بعد از این شرکت‌های MCN به فورجه‌ای برای حساب و کتاب و پرداخت نیاز دارند که نباید این زمان را بیش از 10 روز کاری کش بدهند. 

برای اینکه خیالتان راحت باشد؛ این زمان را در قرارداد ذکر کنید.

در اینجا پیشنهاد می‌شود: سئو یوتیوب چیست و چگونه انجام می‌شود؟ (راهنمای 2024)

 تفاوت شرکت‌های MCN و ادسنس 

باید بدانید شرکت‌های MCN و حساب‌های ادسنس چه تفاوت‌هایی دارند. شرکت MCN یک بیزینس است که پارتنر یوتیوب به حساب می‌آید اما کسی که فقط یک اکانت ادسنس دارد؛ یک شخص است.

  1. شرکت‌های MCN کارهای زیادی انجام می‌دهند و خدمات متنوعی دارند اما حساب‌های ادسنس فقط نقد کردن درآمد یوتیوب را انجام می‌دهند.
  2. کانال‌های زیر مجموعه یک MCN به هیچ عنوان با یکدیگر تداخل منافع ندارند. یعنی قرار نیست اگر یکی از کانال‌ها متخلف باشد؛، کانال شما هم جریمه شود. اما در یک حساب ادسنس کانال‌های زیر مجموعه کاملا یک مجموعه یکسان در نظر گرفته می‌شوند و اگر کانالی خطایی انجام دهد همه چنل‌های داخل آن ادسنس جریمه یا حتی بسته می‌شوند. 

فراموش نکنید که ما در ایران اصلا شرکت MCN نداریم. ولی شرکت‌هایی داریم که با شرکت‌های MCN قرارداد دارند و به عنوان یک واسطه شما را به آن‌ها متصل می‌‎کنند. 

اگر به یک MCN متصل شده باشید؛ در داشبورد چنل خود نام آن MCN را خواهید دید. پس برای اینکه بفهمید شرکتی که با آن قرارداد بسته‌اید؛ شما را به یک اکانت اضافه کرده است یا ادسنس، می‌توانید داشبورد چنل خود را بررسی کنید. 

معرفی شرکت‌های MCN ایرانی و خارجی:

  • مستر تیوب
  • موبیکس کیوب
  • اندروپی
  • دکتر تیوب
  • Above Average
  • VShojo
  • Channel Frederator Network
  • و…

جمع بندی 

نقد کردن درآمد یوتیوب به کمک شرکت‌های MCN از امن‌ترین راه‌های نقد کردن درآمد است. به شرکت‌های معتبر پارتنر یوتیوب در این زمینه اعتماد کنید و گول حساب‌های ادسنس را نخورید. 

علاوه بر این کار در هر پلتفرمی یعنی ساکن یک خانه استیجاری بودن. بنابراین چند جا را همزمان اجاره کنید تا اگر هر کدام از این صاحبخانه‌ها از شما عصبی شد و بیرونتان کرد یا اصلا برای خودش مشکلی پیش آمد؛ شما متحمل ضرر و خسارت کمتری شوید. 

اینکه کامیونیتی خود را در چند پلتفرم داشته باشید؛ شانس شما را برای شروع دوباره بعد از آسیب‌های احتمالی افزایش می‌دهد. 

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین مقالات:

مشاوره رایگان برای شما

برای دریافت مشاوره تلفنی، نام و شماره تلفن خود را وارد کنید.