دامنه سطح بالا یا Top Level Domain و به اختصار TLD به هرچه پس از آخرین نقطه (دات) در نام دامنه میآید گفته میشود. اما سوالی که برای بسیاری از متخصصین سئو مهم است، میزان تاثیر TLD یا پسوند دامنه به عنوان فاکتور رتبهبندی در موتورهای جستجو، بهخصوص گوگل است.
در ادامه این بلاگ پست مهمان توضیح میدهیم که دامنه سطح بالا یا TLD چیست، چه انواعی دارد و تاثیر آن بر سئو سایت چگونه است. با ما همراه باشید.
TLD چیست؟
همانطور که در مقدمه اشاره کردیم، TLD یا دامنه سطح بالا به هرچه پس از آخرین دات (نقطه) در نام دامنه میآید گفته میشود. به عنوان مثالل دامنه وبسایت هاست ایران (www.hostiran.net) را در نظر بگیرید. پسوند net پس از آخرین دات آمده است. پس TLD مربوط به نام دامنه .net است.
در ادامه به بررسی انواع TLD میپردازیم.
دستهبندی انواع TLD چگونه است؟
به طور کلی 5 نوع دامنه سطح بالا (TLD) وجود دارد. این 5 دسته شامل موارد زیر است:
- TLD یا دامنههای سطح بالای عمومی (Generic TLD)
- TLD یا دامنههای سطح بالای کشوری (Country Code TLD)
- TLD یا دامنههای سطح بالای حمایت شده (Sponsored TLD)
- TLD یا دامنههای سطح بالای زیرساختی (Infrastructure TLD)
- دامنههای سطح بالای رزرو شده (Reserved TLD)
اولین TLD ساخته شده به نام .arpa و برای مقاصد زیرساختی استفاده میشود. همچنین پسوند دامنههای رزرو شده مانند .localhost یا .example هستند. به طور کلی سئو برای این دونوع TLD مفهومی ندارد و به همین علت بیش از این به آنها نمیپردازیم.
نکته: از آنجایی که دو TLD عمومی و کشوری برای مقاصد تجاری متداولتر هستند، در مورد تاثیر آنها بر سئو سایت صحبت خواهیم کرد.
پسوند دامنه عمومی (Generic TLD) و تاثیر آن بر سئو
قبل از پاسخ به این سوال که آیا پسوند دامنههای عمومی مزایای خاصی دارند یا نه بهتر است با New gTLD آشنا شوید. برای این کار یک مثال میزنیم. شاید با دامنههایی، دارای پسوندی مانند، .marketing یا .club آشنا باشید. این نوع از پسوند دامنههای عمومی به New gTLD یا پسوند دامنه عمومی جدید معروف هستند.
جان مولر از مدیران ارشد گوگل در پاسخ به این سوال که آیا پسوند دامنههای عمومی gTLD جدید مزایا یا معایب خاصی دارند عنوان کرده است:
ما با پسوند دامنههای عمومی جدید (New gTLD) مانند هر پسوند عمومی دیگری (مانند .com) رفتار میکنیم.
پس هیچ ارزش بیشتری برای نام دامنههایی با پسوند شهر یا کشوری خاص یا هر کلمه کلیدی دیگری در نظر گرفته نمیشود…
با توجه به این نقل قول از جان مولر دو نکته زیر مهم است:
- پسوند دامنههای عمومی تفاوتی با یکدیگر به لحاظ فاکتور رتبهبندی مستقیم ندارند.
- حتی اگر در پسوند دامنههای عمومی جدید کلمه کلیدی خاصی وجود داشته باشد، ارزش افزوده مستقیمی به لحاظ سئویی برای آن در نظر گرفته نمیشود.
پسوند دامنه کشوری (Country-Code TLD) و تاثیر آن بر سئو
پسوند دامنه کشوری (Country-Code TLD) دارای دو حرف است. از طرفی هرکشوری پسوند دامنه مربوط خود را دارد. برای مثال پسوند دامنه کشوری ایران .ir است. یا پسوند دامنه .tv مربوط به کشور توالو است. اما آیا پسوند دامنه کشوری روی سئو سایت تاثیرگذار است یا خیر؟
باز به سراغ پاسخ دیگری از جان مولر میرویم:
اگر شما از پسوند دامنه کشوری استفاده میکنید، قادر نخواهید بود لوکیشن جغرافیایی خاصی را مشخص کنید، ولی میتوانید این کار را برای آن کشور هدف خاص که پسوند متعلق به آن است، انجام دهید.
با توجه به این نقل قول میتوان فهمید گوگل TLD کشوری را به عنوان یک فاکتور رتبهبندی بخصوص در سئو محلی کشور هدفی خاص در نظر میگیرد. و یکی از دلایلی است که متخصصین سئو به شک افتادند که آیا پسوند دامنههای دیگر نیز میتوانند به عنوان فاکتور رتبهبندی در نظر گرفته شوند یا خیر.
برای مثال باوری قدیمی بین متخصصین سئو وجود دارد که به دست آوردن بکلینک از وبسایتهای دارای پسوند .edu تاثیر خاصی دارد و گوگل اعتبار بیشتری برای آنها درنظر میگیرد. در صورتی که گوگل اعلام کرده است که پسوند .edu تاثیر جداگانهای روی میزان آتوریتی منتقل شده ندارد.
یک داستان جذاب سئویی
در نوامبر 2014 دامنهای به نام coffee.club خریداری شد. طبق توضیحات قبلی، TLD این دامنه از نوع new Generic TLD یا دامنه عمومی جدید است. این دامنه روند رشد جایگاه برای کلمات کلیدی مرتبط را به سرعت طی کرد. و بسیاری مهمترین عامل آن را نام دامنه میدانستند. برای مثال در کلمه کلیدی خاصی مانند coffee club که حجم سرچ بالایی نیز دارد، این وبسایت به سرعت به صفحه یک گوگل آمد.
اتفاقی که برای متخصصین سئو این سوال را ایجاد کرد که آیا TLD این دامنه در این اتفاق تاثیر مثبت داشته است؟ خیلی زود مشخص شد که این دامنه تعداد زیادی بکلینک دارد که 80 درصد آنها با متن قابل کلیک (انکر تکست) coffee.club ارجاع داده شدهاند. و این احتمال وجود دارد که گوگل این لینکها را با انکر تکست “coffee club” در نظر گرفته است. به هیمن دلیل بود که این وبسایت یک هفته پس از راهاندازی به صفحه اول گوگل آمد.
نتیجه سئویی: اگر قصد دارید وسواس زیادی در خرید دامنه به خرج دهید میتوانید قبل از آن بررسی کنید دامنه مورد نظر بکلینکی داشته یا خیر.
چند راه حل عملی برای استفاده بهینه از ccTLD (دامنه سطح بالای کشوری)
موارد زیر به سایت شما در صورتی که از دامنه ccTLD استفاده میکنید کمک خواهد کرد.
- تعیین کشور هدف در سرچ کنسول
- توجه به هاستینگ سایت (میزبانی سایت)
تعیین کشور هدف در سرچ کنسول
مراحل زیر را انجام دهید تا کشور هدف خود را در سرچ کنسول مشخص کنید:
- وارد اکانت سرچ کنسول خود شوید
- Property مورد نظر خود را مشخص کنید.
- بخش Search Traffic > International Targeting > Country بروید و کشور مورد نظر خود را انتخاب کنید.
نکته: واضح است که بهینهترین حالت، زمانی اتفاق میافتد که برای مثال دامنه شما .ir باشد و کشوری که در سرچ کنسول هدف قرار میدهید کشور ایران باشد. اما اگر از ccTLD دیگری مثل .tv استفاده میکنید و گروه مخاطبین اصلی شما در ایران است حتما کشور هدف خود را در سرچ کنسول به ایران تغییر دهید.
توجه به میزبانی سایت
میزبانی وبسایت در کنار دامنه از عوامل مهم بهبود عملکرد سایت شما است. برای مثال اگر وبسات شما به سرعت در حال رشد و توسعه است خرید سرور مجازی ابری میتواند انتخابی معقول باشد.
در صورتی که کشور خاصی را تارگت کرده باشید، می توانید برای بهبود عملکرد از سرورهای همان کشور که لوکال محسوب میشوند استفاده کنید. از طرفی خرید CDN یا شبکه توزیع محتوا میتواند به بالا بردن عملکرد وبسایت شما در جستجوهای بینالمللی کمک کند.
تبلیغات در گوگل
همانطور که گفتیم استفاده از دامنه با پسوند ملی یا IR برای رتبهبندی در نتایج جستجوی محلی میتواند مفید باشد. اما در حال حاضر امکان استفاده از تبلیغات کلیکی گوگل برای دامنههای آیآر (به خاطر تحریمها) وجود ندارد. پس اگر قصد دارید از تبلیغات گوگل به عنوان یکی از کانالهای اصلی بازاریابی خود استفاده کنید، حتما این موضوع را نیز هنگام انتخاب TLD مدنظر قرار دهید. درباره تفاوتهای تبلیغات گوگل و سئو بیشتر بخوانید.
نتیجهیگیری
در این مقاله به سوال tld چیست پاسخ مختصری دادیم. از طرفی تاثیر tld بر سئو سایت را بررسی کردیم. انتخاب tld و به طور کلی دامنه سایت، میتواند نقش بسیار مهمی در موفقیت کسبوکار شما داشته باشد. تنها به لحاظ سئویی اگر نام دامنه جذاب و به یادماندنی باشد در میزان ترافیک مستقیم (Direct Traffic) وبسایت شما که خود منجر به بالا رفتن قدرت دامین آتوریتی میشود تاثیرگذار باشد. همچنین گفتیم ccTLD میتواند در هدف ثرار دادن مخاطبین کشوری خاص تاثیرگذار باشد.
در انتها اگر انتقاد یا پیشنهادی در راستای بهبود محتوای این پست وبلاگی دارید آن را با ما در میان بگذارید.