ابزارهای مختلفی برای تجزیه و تحلیل وب سایت وجود دارند. در این مطلب ما به شما میگوییم که گوگل آنالیتیکس چیست و چه استفاده هایی میتوانید از آن داشته باشید. شما میتوانید ویدیوهای جدید آموزش آنالیتیکس را در پایگاه دانش جی ادز به صورت رایگان مشاهده کنید.
یکی از بهترین ابزارهای رایگان به شمار میرود و خبر خوب این است که شرکت گوگل سازنده آن است. بهتر است در استراتژی بهبود وب سایت خود، نام این ابزار را اضافه کنید.
به عنوان یک مالک کسبوکار یا بازاریاب حتماً میدونید که داشتن اطلاعاتی که منجر به اتخاذ تصمیمات آگاهانه در مورد نحوه رشد کسبوکارتون میشود، چقدر مهم است.
این پلتفرمی است که به تمامی صفحات وب سایت شما متصل میشود. از طریق منوها و گزارشهای مختلف، امکان بررسی و تحلیل اطلاعات ارزشمند صفحه خود را بدست میآورید.
در صورتی که مسئولیت یک سایت بر عهده شماست، بهتر است از قابلیت های آنالیز آن استفاده کنید تا اطلاعات کامل و مفیدی درباره عملکرد سایت بدست آورید. همچنین برای بسیاری مواردی مانند نرخ تبدیل، میزان اثربخشی کمپین های تبلیغاتی و … نیز کارآمد است.
در ادامه هرآنچه باید درباره ابزار گوگل آنالیتیکس بدانید در اختیار شما قرار خواهیم داد.
ابزار گوگل آنالیتیکس چیست و چگونه کار می کند؟
گوگل آنالیتیکس چیست یکی از مهم ترین سوالاتی است که درباره این ابزار پرسیده میشود. گوگل آنالیتیکس داده های متنوعی را از بازدیدکنندگان سایت جمع میکند. آنها را در قالب گزارش های مختلف، مانند تعداد Hit های ثبت شده، سشن های ایجاد شده، میزان فعال بودن کاربر و بسیاری موارد دیگر ارائه میدهد.
علاوه بر آن، به صورت زنده فعالیت های کاربران را در بخش Real Time گزارش میکند. عموما گزارش های این بخش مربوط به 30 دقیقه گذشته هستند و بعد از گذشت این زمان، به سایر گزارش های منو آنالیتیکس اضافه میشوند.
این ابزار از زبان جاوا اسکریپت و سرورهای گوگل برای تبدیل اطلاعات کاربران به گزارش استفاده میکند.
فراموش نکنید که برای اینکه بتوانید از قابلیت های گوگل آنالیتیکس استفاده کنید، لازم است یک اکانت در آنالیتیکس داشته باشید. نحوه ثبت نام و اضافه کردن کد به سایت را به طور کامل در آموزش آنالیتیکس توضیح داده ایم.
زمانی که کد جاوا اسکریپ که در Head صفحه خود قرار میدهید، هر کاربری که از صفحه بازدید کند، اطلاعات تعامل او با صفحه ذخیره میشود. اطلاعات ذخیره شده میتواند تنوع گسترده ای داشته باشد. مثلا اینکه کاربر چند دقیقه در صفحه مانده، چند صفحه در سایت باز کرده و موارد دیگر که تمامی آنها توسط کد جاوا اسکریپت ذخیره میشوند.
شما میتوانید نحوه قرار دادن کد ردیابی آنالیتیکس را از مقاله لینک شده در وبلاگ جی ادز یاد بگیرید. تا زمانی که این کد را در سایت خود قرار ندهید، هیچ کدام از داده های مورد نظر شما مورد بررسی قرار نمیگیرند.
چرا باید از گوگل آنالیتیکس استفاده کنیم؟
تجزیه و تحلیل وب سایت یکی از اصلی ترین کارهایی است که شما به عنوان مسئول یا مدیر سایت انجام میدهید.
به طور کلی، برای کسب اطلاعات در موضوع تخصصی، با استفاده از ابزاری آن مورد را آنالیز کنید.
به عنوان مثال، زمانی که خودرو شما با مشکلی مواجه میشود که به سادگی قابل مشاهده نبوده، مجبور میشوید از یک ابزار برای حل مسئله استفاده کنید. در این مثال، “دستگاه دیاگ” یا سایر دستگاه ها، وظیفه تجزیه و تحلیل مشکل به وجود آمده را برعهده دارند تا کار شما و تعمیرکار برای اصلاح بخش از کار افتاده آسان شود.
در صورتی که برای بهبود سایت خود، تنها به حدس و گمان ها تکیه کنید و بر اساس آنها برنامه تعیین کنید، به احتمال زیاد برنامه شما شکست خواهد خورد.
اجازه دهید مثال دیگری برای اهمیت استفاده از گوگل آنالیتیکس بزنیم.
فرض کنید قرار است مسابقه فوتبالی بین دو تیم فوتبال معروف اروپا برگزار شود. حال اگر مربی و کادر فنی یک تیم، آنالیز های خود را بر اساس فرضیات و حدس و گمان ها انجام دهند، طبیعتا نمیتوانند عملکرد خوبی داشته باشند. بهترین کار این است که از ابزارهای موجود استفاده کنند. بازی های تیم حریف را مورد بررسی قرار داده و نقاط قوت و ضعف هر کدام از بازیکن ها را تشخیص دهند.
برای سایت نیز چنین موضوعی وجود دارد. شما باید از گزارش های متنوعی که از این ابزار دریافت میکنید، بیشترین استفاده ممکن را ببرید. صفحات بازدید شده را مورد بررسی قرار داده، نرخ خروج کاربران از سایت را متوجه شوید. و از هر گزارشی برای بهبود عملکرد استفاده کنید.
متریک های مناسب برای تجزیه و تحلیل
گوگل آنالیتیکس متریک های گوناگونی برای تجزیه تحلیل دارد. ممکن است نیاز به استفاده از همه آنها را نداشته باشید. برخی از متریک های آن بیشتر مورد استفاده صاحبان سایت قرار گرفته و محبوبیت بیشتری دارند.
با این حال، بازهم ممکن است برای تجزیه و تحلیل تخصصی به تمامی متریک ها نیاز داشته باشید. با توجه به نیاز خود میتوانید از این قابلیت های آنالیتیکس بهره ببرید.
در صورتی که از متریک های این ابزار استفاده نکنید، انگار که هیچ تجزیه و تحلیلی انجام نداده اید. در ادامه متریک های مهم Google Analytics را به شما معرفی خواهیم کرد. همچنین میتوانید تمامی آنها را در آموزش ویدیویی آنالیتیکس جی ادز بخوانید.
میزان بازدید از پیج یا صفحه – Pageview
متریک Pageview که با عنوان بازدید پیج یا صفحه نیز شناخته میشود، به عنوان یکی از اصلی ترین متریک های آنالیتیکس محسوب میشود. اطلاعات دقیقی از تعداد بازدیدی که هر صفحه از وبسایت شما داشته نشان میدهد.
همچنین این متریک از صفحاتی مانند صفحه ورود کاربر، صفحات بخش واریز مبلغ و … نیز اطلاعات جمع آوری میکند. به این ترتیب مسئولین سایت میتوانند میزان دیدن شدن پیج های مهم را به راحتی مشاهده کنند.
در قالب یک نمودار، تمامی کلیک هایی که وب سایت شما در مدت 1 روز دریافت کرده در بخش بالایی نمایش داده میشود. شما میتوانید جزئیات هر صفحه را در بخش View full report گزارش Behavior مشاهده کنید.
همچنین میتوانید از بالای صفحه تاریخ پیش فرض را تغییر داده تا به عنوان مثال، میزان بازدید از پیج یا صفحات خود را در مدت 1 ماه یا تاریخ مورد نظرتان بررسی کنید.
زمان فعال بودن کاربر در صفحه – AVG. Time on page
احتمالا میدانید که هرچه کاربر بیشتر در صفحه سایت شما وقت بگذراند، تجربه بهتری داشته و یک سینگال مثبت برای کسب رتبه بهتر دریافت میکنید. در واقع مدت زمان فعال بودن کاربر در صفحه یکی از مهم ترین فاکتورهای رتبه بندی گوگل به شمار میرود.
متریک avg. Time on page، اطلاعات دقیقی از مدت زمانی که کاربر در صفحه گذرانده به شما نمایش میدهد. علاوه بر آن، میتوانید میزان زمانی که کاربران در هر صفحه از سایت گذرانده اند را به صورت دقیق مشاهده کنید.
برای این کار کافیست به بخش گزارش کامل Behavior مراجعه نمائید.
حتما در استراتژی تجزیه و تحلیل خود، استفاده از این متریک را به عنوان اولویت قرار دهید. با استفاده از آن، میتوانید صفحاتی که برای کاربران به اندازه کافی جذاب نبوده اند را شناسایی کرده و آنها را بهینه کنید.
بانس ریت یا نرخ پرش – Bounce rate
بانس ریت برای بهبود صفحات سایت میتواند متریک بسیار کمک کننده ای باشد. شما میتوانید با بررسی نرخ پرش کاربران، میزان کیفیت و کاربرد صفحات سایت خود را بسنجید. زمانی که این متریک را انتخاب کنید، میزان بانس ریت را در روزهای انتخاب شده و به صورت یک نمودار نمایش میدهد.
میتوانید با بررسی دقیق میزان بانس ریت هر صفحه، تغییراتی در محتوای آن انجام دهید. به طور کلی استفاده از ویدیو در صفحات باعث میشود نرخ پرش کاهش یابد. طی تحقیق که Crackitt انجام داده، استفاده از ویدیو میتواند تا 34 درصد میزان بانس ریت را کاهش دهد.
حتما در استراتژی تجزیه و تحلیل خود در گوگل آنالیتیکس از این متریک استفاده کنید.
میزان خروج کاربر در گوگل آنالیتیکس – Exit Metric
باید بدانید که نرخ خروج بالا از یک صفحه عاملی برای ضعیف بودن آن صفحه نیست. البته میتوانید میزان بالا بودن نرخ Exit را بهبود دهید، اما دلیلی برای ضعیف بودن آن شناخته نمیشود.
شاید صفحه ای که ایجاد کرده اید، با صفحات دیگر ارتباط موضوعی نداشته و لینک های محدودی در محتوای آن وجود داشته باشد.
تا جایی که میتوانید میزان خروج کاربر از صفحات خود را کاهش دهید؛ چند لینک به صفحه اضافه کنید، در صورت نیاز محتوای صفحه را بیشتر کنید. و مواردی از این قبیل.
توجه کنید تغییرات شما به گونه ای نباشد که باعث آسیب دیدن صفحه شود. به عنوان مثال، بهتر است لینک های مرتبط اضافه کنید؛ در غیر این صورت ارزش زیادی به صفحه خود اضافه نمیکنید.
تفاوت بین متریک ها و دایمنشن ها در چیست؟
دایمنشن ها ویژگی های اطلاعات آماری شما هستند. به عنوان مثال، دایمنشن شهر (City Dimension)، شامل نام شهر میشود. مانند تهران یا اصفهان.
به عنوان مثال دیگر، دایمنشن صفحه شامل آدرس اینترنتی آن صفحه میشود.
متریک ها جزئیات دایمنشن ها را نمایش میدهند. مثلا اگر دایمنشن شما روی شهر انتخاب شده باشد، میتوانید متریک های مختلف مانند نرخ پرش، تعداد صفحات بازدید شده و موارد دیگر را در گزارش های خود ببینید.
در صورتی که علاقه مند به دریافت اطلاعات بیشتر بودید، میتوانید از صفحه دایمنشن و متریک جی ادز تمام اطلاعات مورد نیازتون رو بدست آورید.
حرف آخر
بدون شک گوگل آنالیتیکس یکی از بهترین ابزارهای تجزیه و تحلیل سایت به شمار میرود. در صورتی که میخواهید عملکرد وب سایت خود را بهبود دهید یا اینکه میزان تعامل کاربران را مورد بررسی قرار دهید، حتما از این ابزار استفاده نمائید.
موضوع مهم این است که استفاده از آن هیچ هزینه ای ندارد.
توصیه میکنیم از آموزش های رایگان جی ادز استفاده کنید تا میزان دانش خود درباره آنالیتیکس را افزایش دهید. در صورتی که خواستید از ابزار جداگانه ای برای بررسی کاربران سایت خود استفاده کنید، توصیه ما ابزار مایکروسافت کلاریتی است.
در این مقاله متوجه شدید گوگل آنالیتیکس چیست و چگونه میتوان از آن استفاده کرد. در ادامه مقالات این دوره آموزشی، موارد بیشتری درباره استفاده از این ابزار یاد میگیرید.
فراموش نکنید که نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای این صفحه اعلام نمائید. خوشحال میشویم بتوانیم به سوالات شما عزیزان پاسخ دهیم.
آموزش هاتون عالیه خدا خیرتون بده
خوشحالیم که آموزش ها برای شما مفید بودن. از نظر مثبت شما ممنونیم