روزهای آخر گوگل آنالیتیکس رو پیش رو داریم و از تاریخ 10 تیر ۱۴۰۲ استفاده از اون به پایان می رسه!
در این راهنما سعی کردیم که مستندات اصلی گوگل را با توجه به شرایط عمومی وب سایت های داخلی در اختیار شما قرار بدیم و یک راهنمای سریع و کامل به زبان فارسی تهیه کنیم.
سریع بریم سراغ آموزش انتقال
برای مهاجرت به GA4 ، در ابتدا یک Property جدید خواهیم ساخت و اطلاعت آنالیتیکس یونیورسال رو به GA4 انتقال خواهیم داد. مراحل زیر را دنبال کنید تا به راحتی این کار انجام شود.
نکته:
- بهتر است تمام مراحل را به یکباره انجام دهید و تا اتمام انتقال به GA4 مراحل را دنبال کنید.
- حتما مراحل زیر را در مرورگر دسکتاپ اجرا کنید.
مرحله اول: بررسی اکانت آنالیتیکس برای انتقال به GA4
اگر مطمئن نیستید که اکانت گوگل آنالیتکس دارید و یا از اتصال آن مطمئن نیستید و اگر می خواهید Property خاصی را منتقل کنید، مراحل زیر را دنبال کنید:
در صورتیکه شما آماده مهاجرت به GA4 هستید از همه چی مطمئن هستید از این مرحله عبور کنید و به مرحله بعد برید:
ورود به آنالیتکس و یافتن اکانت مورد نظر
- به آدرس https://analytics.google.com/ بروید.
- در صورتی که وارد اکانت گوگل خود شده اید شما به صورت مستقیم به محیط آنالیتیکس هدایت می شوید در غیر اینصورت شما به صفحه ورود به گوگل هدایت می شوید و می بایست نام کاربری و رمز عبور اکانت گوگل خود را وارد کنید.
اگر اکانت آنالیتیکس دارید، طبق مراحل زیر اکانت خود را بررسی کنید:
- به آدرس https://analytics.google.com/ بروید.
- در بالا سمت چپ، کنار لوکوی آنالیتکس؛ بر روی لیست ( دراپ دآون) کلیک کنید تا لیست اکانت ها و Propertyهای شما نمایش داده شود.
- نمایش لیست پراپرتی های گوگل آنالیتیکس
- شناسه Property شما با UA شروع می شود و با عدد به پایان می رسد( مثلا: UA-12345678-1)

شناسایی آی دی اکانت آنالیتیکس
بررسی کنید که اکانت شما از قبل به GA4 متصل شده است یا خیر
در برخی موارد ممکن است قبلا اکانت یونیورسال خود را به GA4 متصل کرده باشید اما مطمئن نیستید که این کار را انجام داده اید یا خیر. برای اطمینان از این مورد، مراحل زیر را دنبال کنید:
- به آدرس https://analytics.google.com/ بروید.
- در گوگل آنالیتیکس بر روی گزینه Admin کلیک کنید. این گزینه در ستون کناری سمت چپ پایین قرار دارد.

جا نمایی گزینه ادمین در آنالیتیکس
- در بخش ادمین به شما چند ستون نمایش داده می شود، در ستون Account مطمئن شوید که اکانت مورد نظرشما انتخاب شده باشد.( اگرفقط یک اکانت گوگل آنالیتیکس دارید، بطور پیشفرض انتخاب شده است)

انتخاب اکانت آنالیتیکس
- درستون Property، مطمئن شوید که Property مورد نظرکه قصد بررسی آن را دارید، انتخاب شده باشد.

انتخاب پراپرتی در گوگل آنالیتیکس
- در همان ستون Property ، بر روی GA4 Setup Assistant کلیک کنید. این گزینه، اولین گزینهی ستون Property است.

ورود به دستیار تنظیم GA4
- شما وارد بخش Google Analytics 4 Property Setup Assistant شدید. در بالای این بخش یک علامت به شما نمایش داده شده است که یا قرمز است و واژه Not Connected را به شما نمایش می دهد و یا سبز است و واژه Connected را به شما نمایش می دهد.
- اگر این علامت به رنگ قرمز باشد و واژه Not Connected را به شما نمایش دهد، به این معنی است که شما هنوز به GA4 متصل نشده اید.

اکانت متصل نشده به GA4
-
- در صورتیکه این علامت به رنگ سبز باشد و واژه Connected را به شما نمایش دهد شما مراحب مهاجرت به GA4 را آغاز کردید واکانت GA4 خود را ساخته و به اکانت یونیورسال خود متصل کرده اید. شما می توانید مرحله بعدی آموزش را رد کنید و به مرحله نهایی سازی اکانت بروید این آموزش بروید.

اکانت متصل شده به GA4
مرحله دوم: ساخت GA4 Property
برای استفاده از ابزار ساخت GA4 ، می بایست دسترسی ادیتور و یا ادمین به اکانت گوگل آنالیتیکس داشته باشید. شما می توانید بدون در نظر گرفتن اینکه تگ های گوگل آنالیتیکس ، گوگل ادز و یا تگ منیجر در وبسایت شما اضافه شده باشد استفاده کنید. در حین آموزش تمام ابهامات در این مورد برطرف می شود.
خب شروع کنیم:
- وارد گوگل آنالیتیکس شوید و بر روی Admin کلیک کنید.

جا نمایی گزینه ادمین در آنالیتیکس
- در بخش ادمین به شما چند ستون نمایش داده می شود، در ستون Account مطمئن شوید که اکانت مورد نظرشما انتخاب شده باشد.( اگرفقط یک اکانت گوگل آنالیتیکس دارید، بطور پیشفرض انتخاب شده است)
- درستون Property، مطمئن شوید که Property مورد نظرکه قصد بررسی آن را دارید، انتخاب شده باشد.

انتخاب پراپرتی برای ساخت GA4
- در ستون Property بر روی GA4 Setup Assistant کلیک کنید( اولین گزینه در این ستون). در صورتیکه این گزینه را مشاهده نمی کنید به نظر می رسد که دسترسی به این بخش را ندارید.( در ابتدای مرحله ساخت اکانت GA4 گفته شد که می بایست دسترسی ادمین یا ادیتور به اکانت گوگل آنالیتیکس داشته باشید).
- بر روی Get Started که زیر جمله I want to create a new Google Analytics 4 property. قرار دارد کلیک کنید.
- در صفحهی Create a new Google Analytics 4 property screen با توجه به اینکه تگ های آنالیتیکس چطور در سایت شما قرار گرفته اند، یکی از راه های زیر را انتخاب کنید:
- انتخاب گزینه Create and Continue : با انتخاب این گزینه شما به مرحله بعد می روید و می بایست تگ گوگل را در وبسایت خود قراردهید.
- گزینه Create Property : اگر شما این گزینه را مشاهده می کنید، به این معنی است که گوگل آنالیتیکس از تگ های یونیورسال اکانت شما برای ساخت GA4 استفاده خواهد کرد. در صورتیکه این گزینه را انتخاب می کنید به مرحله بعدی آموزش ( نهایی سازی اکانت GA4 ) بروید.
- در صورتیکه در بخش قبلی گزینه Create and Continue را انتخاب کردید. می بایست تگ گوگل را به سایت خود اضافه کنیدـ( که در پایین توضیح دادیم). این امکان وجود دارد که شما تگ گوگل را در سایت داشته باشید و مواردی دیگر که در ادامه شرایط مختلف را بررسی میکنیم.در صورتی که شما تگ گوگل را در وب سایت خود قرار داده اید، ممکن است برای شما گزینه های زیر نمایش داده شود:
- Use the Google tag found on your website : این گزینه به شما این امکان را می دهد که از یک تگی که در وبسایت شما قرارداد استفاده کنید.
- Use a different Google tag: این گزینه به این معنی است که شما می خواهید تگ گوگل جدید به سایت خود اضافه کنید.
در اینجا ما به شما آموزش می دهیم که از چه طریقی می توانید تگ گوگل جدید به سایت خود اضافه کنید و یا ازتگ موجود در وبسایت خود استفاده کنید:
- حالت اول: ایجاد تگ گوگل به صورت دستی:
در صورتی که یکی از موارد زیر شامل شما می شود از این روش استفاده کنید:
-
- وبسایت یا سیستم مدیریت محتوای شما از گوگل تگ پشتیبانی نمی کند(js). به این معنی که در سیستم مدیریت محتوای شما( مثلا وردپرس یا موارد مشابه)، فیلدی برای قرار دادن تگ گوگل در نظر گرفته نشده است.
- شما و یا طراح سایت شما به صورت دستی کد گوگل را در کدهای سایت شما قرار می دهد.
- وب سایت شما با js تگ گذاری شده است.
- شما از گوگل تگ منیجر استفاده می کنید.
لطفا دقت کنید که ما ۴ شرط برای شما تعیین کردیم. در صورتی که سایت شما با شرایط بالا تگ گذاری شده است،این مراحل را انجام دهید.
در صورتیکه شما گزینه ی Install Manually را انتخاب کرده باشید شما یک قطعه کد جاوااسکریپت را مشاهده خواهید کرد. برای اتصال سایت شما و گوگل آنالیتیکس قطعه کدی که مشاهده می کنید را کپی کنید و در کدهای صفحات خود قراردهید. ترجیحا این قطعه کد را به بعد از بسته شده تگ head قرار دهید و از قرار دادن تکراری این قطعه کد خودداری کنید. ساختار کلی این قطعه کد به این شکل است:
:ساختار قطعه کد گوگل به این شکل است<!-- Google tag (gtag.js) -->
: و با این تگ تمام می شود</script>
نکات مهم در مورد انواع تگ گذاری گوگل در سایت مختص افرادی که آشنایی کمی به طراحی سایت دارند:
- در صورتی که سایت شما ورد پرس است و از قالب خاصی استفاده می کنید. معمولا قالب های مکانی برای جایگذاری انواع تگ در نظر گرفته اند و عموما در بخش تنظیمات قالب، قابل مشاهده می باشد. اگر قالب اختصاصی خود را توسعه داده اید می توانید به صورت دستی فایل header.php را ویرایش کنید و بعد از بسته شده تگ head تگ گوگل را قرار دهید.
- در صورتی که سایت شما استاتیک است و سیستم مدیریت محتوا ندارید، از آنجایی که این نوع از وبسایت ها داینامیک ( پویا) نمی باشند و ارتباط ساختاری بین صفحات آن وجود ندارد؛ می بایست در تمام صفحات تگ گوگل را قرار دهید.
- در صورتی که سیستم مدیریت محتوای اختصاصی خود را توسعه دادید، با طراح / برنامه نویس سایت خود ارتباط بگیرید و از او درخواست کنید قطعه کد تگ گوگل را برای شما جایگذاری کند.
در نهایت بر روی Done کلیک کنید تا فرآیند ساخت GA4 Property به اتمام برسد. از این جا به بعد شما می توانید تنظیمات بعدی GA4 را بسته به نوع کسب و کار و اهداف خود انجام دهید.
- حالت دوم: استفاده از تگ فعلی گوگل آنالیتیکس که در سایت شما قرار دارد
در صورتی که می خواهید از تگ فعلی گوگل شما استفاده شود این گزینه را انتخاب کنید.
بر روی Choose Tag کلیک کنید، بعد از کلیک شما موارد زیر را مشاهده خواهید کرد.
-
- لیستی از تگ هایی که شما دسترسی ادمین به آن دارید. در صورتی تگ مورد نظر خود را مشاهده نمی کنید، ممکن است دسترسی ایجاد تغییرات به آن تگ را نداشته باشید و بهتر است با مدیر سایت در ارتباط باشید)
- آی دی هریک از تگ ها
- وضعیت شناخته شده (Detected) و ناشناخته(Not Detected). یکی از تگ هایی که به عنوان شناخته شده (Detected) نمایش داده شده است را انتخاب کنید تا بدون تغییرات در کد وبسایت مراحل را جلو ببرید. درصورتیکه تگی را انتخاب کنید که ناشناخته (Not Detected) باشد. می بایست تگ را مجدد در سایت قرار دهید تا تنظیمات اعمال شود. در نظر بگیرید در صورتیکه ترافیک سایت شما خیلی پایین باشد ممکن است تگ مورد نظر شما بصورت ناشناخته(Not Detected) نمایش داده شود.
- مکان هایی که تگ شما به آن متصل هستند.
طبق توضیحات بالا تگ گوگل مورد نظر خودتون رو انتخاب کنید و بر روی Confirm کلیک کنید تا مراحل ساخت GA4 Property به پایان برسد.
مرحله سوم: نهایی سازی تنظیمات GA4 Property
وقتی مراحل قبلی را با توجه به شرایط وبسایت خود انجام دادید، در بالای صفحه Google Analytics 4 Property Setup Assistant page پیغام زیر را مشاهده خواهید کرد:
You have successfully connected your properties
لطفا توجه داشته باشید نام GA4 Property شما بصورت خودکار ایجاد خواهد شد. مثلا اگر نام آنالیتیکس یونیورسال شما gads بود بصورت خودکار نام GA4 شما gads-GA4 در نظر گرفته می شود.
بر روی See your GA4 property کلیک کنید تا صفحه Setup Assistant in your new GA4 property به شما نمایش داده شود.
دستیار راه اندازی گوگل در GA4 شما را تا حد ممکن راهنمایی می کند تا تنظیمات مورد نظر خود را اعمال کنید.

صفحه دستیار راه اندازی GA4
معمولا حداکثر تا ۳۰ دقیقه زمان می برد تا اطلاعات شما در GA4 نمایش داده شود.
برای اینکه مطمئن شوید اطلاعات GA4 به درستی دریافت می شود،وارد وب سایت خود شوید. سپس در آنالیتیکس وارد بخش RealTime در منوی Report شوید. شما در این بخش می بایست فعالیت های سایت خود را مشاهده کنید.
تبریک می گوییم!
شما اکنون از GA4 استفاده می کنید.
تنظیمات بسیاری با توجه به کاربرد و نحوه استفاده شما وجود دارد که در پایگاه دانش جی ادزبصورت مفصل در به آن خواهیم پرداخت.
امیدواریم که این آموزش برای شما مفید بوده باشه.