هدف اصلی سوشال مدیا مارکترها ایجاد تعامل با مخاطب است اما چالش برانگیزترین بخش ماجرا تولید محتوای تعامل برانگیز برای بازاریابان سوال مدیا است.
از آنجا که رسانههای اجتماعی نقشهای چندگانهای در زندگی افراد ایفا میکنند (از سرگرمی تا آموزش) مهم است که بدانید چگونه باید از آنها متناسب با هدف خود استفاده کنید.
در این مقاله ما زیر و بم سوشال مدیا مارکتینگ را باهم بررسی میکنیم. یاد میگیریم سوشال مدیا مارکتینگ چیست؟ چه مزایایی دارد و چگونه میتوانیم یک استراتژی برای سوشال مدیا بسازیم؟
سوشال مدیا مارکتینگ چیست؟
سوشال مدیا مارکتینگ پروسهای برای خلق محتوای سوشال مدیا با هدف تبلیغ یا معرفی محصولات و خدمات و ساختن کامیونیتی با هدف مخاطب و ایجاد ترافیک مخاطبان به بیزینس است. که تمام این کارها با کمک فیچرهای متفاوت سوشال مدیا امکان پذیر است. این ابزارها شبیه قارچ در حال ظهورند و هر روز دارند جذابتر از دیروز توسعه مییابند.
سوشال مدیا مارکتینگ در واقع درباره دیدار با مخاطبان و مشتریان هدف در جایی است که آنها حضور دارند. موفقیت شما در ایجاد تعامل مخاطبان هدف با برندتان بستگی به استراتژی شما خواهد داشت. و استراتژی شما بسته به اینکه مخاطبان شما وقت خود را در کدام شبکههای اجتماعی میگذرانند، متفاوت خواهد بود. که در این باره در بخش دوم مقاله مفصل صحبت میکنیم.
قبل از اینکه خودمان را در دریای بازاریابی شبکههای اجتماعی غرق کنیم؛ بیایید انواع استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ را بر اساس پلتفرم تقسیم کنیم.
فواید سوشال مدیا مارکتینگ
درک فواید هر چیز به پی بردن به اهمیت آن کمک میکند.
برای نشان دادن فواید سوشال مدیا مارکتینگ میخواهم از یک تجربه شخصی وام بگیرم:
«هر روز که اسکرول میکنم و اینستاگرام را چک میکنم (که این چندین بار طی روز هست) مدام پستها و استوریهای جدید برند درسا را میبینم. من همیشه طرفدار بوتها، لباسها و اکسسوریهای اونا بودم، ولی از طرف دیگه عاشق محتوایی هستم که تو اینستاگرامشون پست میکنن.
همه عکسهای اونا یه فیلتر یکسان داره تا همه عکسها با هم ست بشن. این باعث میشه که پروفایلشون حرفهای، هنری و منظم دیده بشه وقتی که بازدیدکنندههایی مثل من صفحه شون رو نگاه میکنن؛ از یکنواختی لذت ببرند و بیشتر توی صفحه بمانند.
اکانت درسا همچنین برای تشویق فالوورها به افزایش تعامل بین کمپانی و خودشون هشتگهای مخصوص میسازه که برند رو حرفهای و مخاطب رو خاص پسند نشون میده.»
اما چرا سوشال مدیا مارکتینگ اینقدر مهم است؟ چطور میتوان به استراتژی برنده بازاریابی شبکههای اجتماعی رسید که برای کسبوکار ما مناسب باشد؟
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا همه بیزینسها باید به سوشال مدیا مارکتینگ اهمیت بدهد. من لیستی از مهمترین دلایل را آماده کردم.
بیایید باهم این جزیره سرگردانی را کشف و درک کنیم.
1. افزایش آگاهی از برند
با توجه به سیل کاربران شبکههای اجتماعی، اگر شما و برندتان در این فضا حضور نداشته باشید؛ فرصت دسترسی به هزاران نفر را از دست میدید. در واقع، ثابت شده است که شبکههای اجتماعی با افزایش تعاملاتی مثل کامنت، لایک، اشتراکگذاری، ریپست و ذخیره کردن باعث افزایش آگاهی از برند و تقویت آن تقویت میشود.
سوشال مدیا همچنین با هدایت مستقیم ترافیک به وب سایت شما به افزایش آگاهی از برند کمک میکند. میتوانید این کار را با قرار دادن لینک سایت در پروفایل، بیو، استوریها و پستها انجام دهید.
2. تولید لید و افزایش تبدیل
تبلیغ و اشتراکگذاری محصولاتتان در شبکههای اجتماعی یک راه ساده برای بهبود جذب لید، افزایش تبدیل و فروش است. چرا که شما در حال تبلیغ برای افرادی هستید که با دنبال کردن اکانتتان انتخاب کردند که با شما تعامل داشته باشند.
در اینجا چند نمونه از راههای استفاده از شبکههای اجتماعی برای تولید لید بیشتر را لیست کردهام:
- برای بازدیدکنندهها و فالوورهای خود در پروفایلهای شبکه اجتماعی مسابقه برگزار کنید.
- لینکهای سایت را در بخش بیوگرافی پروفایلها قرار بدید.
- برای معرفی محصولات جدید و ارائه آپدیتها یا جزئیات درباره اخبار هیجانانگیز برند خود لایو برگزار کنید.
- یک کمپین بازاریابی شبکههای اجتماعی در یکی از کانالها اجرا کنید. این کمپین میتواند مناسبتی باشد تا بیشتر وایرال شود.
- محصولات خود را از طریق پروفایلهای اجتماعی بفروشید. منظورم از این توصیه استفاده از تبلیغات سوشال مدیا است. البته این گزینه هنوز برای ما ایرانیان در دسترس نیست که بتوانیم از تبلیغات سوشال مدیا استفاده کنیم. هرچند امیدوارم زمانی که شما این مقاله را میخوانید؛ محدودیتهای ایرانیان رفع شده باشد اما فعلا تا شقایق هست زندگی میکنیم و به جای آن از گزینههای جایگزین مثل اینفلوئنسر مارکتینگ استفاده کنیم.
3. رابطه با مشتریان خود را تقویت کنید
ارتباط و تعامل با فالوورهای شبکههای اجتماعی میتواند روابط پایدار بین آنها و کسبوکار بسازد. میتوانید این کار را با تعامل با آنها در پستها، پاسخ دادن به سوالات و کامنتها، و ارائه هر کمکی که ممکن است نیاز داشته باشند انجام دهید. همچنین میتوانید از فالورهای خود درباره محصولات و مشکلاتشان سوال بپرسید یا مسابقه برگزار کنید تا به افزایش اعتماد کمک کنید و نشان دهید که چقدر به نظرات و حمایتشان اهمیت میدهید.
4. از رقبا یاد بگیرید
شبکههای اجتماعی راهی عالی برای زیر نظر داشتن رقبا است. فرقی نمیکند که تاکتیکهای شبکههای اجتماعی آنها، محصولاتی که تبلیغ میکنند، کمپینهایی که اجرا میکنند، یا سطح تعاملشان با فالوورها چگونه باشد. شبکههای اجتماعی به شما امکان میدهد که ببینید چه چیزی برای رقبای شما کار میکند و چه چیزی کار نمیکند.
بنابراین، به شما کمک میکند تا تصمیم بگیرید که چه چیزی باید یا نباید در مورد رویکرد شرکت شما تغییر کند. در نهایت، بررسی اکانتهای اجتماعی رقبا میتواند به شما کمک کند مطمئن شوید که نوعی از بازاریابی متمایز و منحصر به فرد داشته باشید.
حالا بیایید درباره استراتژی صحبت کنیم.
چگونه میتوانیم استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ بسازیم؟
- اهداف روشنی تعیین کنید.
- در مورد مخاطبان و خریداران خود تحقیق کنید.
- پلتفرمهای اجتماعی که در آن بازاریابی خواهید کرد را مشخص کنید.
- مهمترین معیارها و KPIهای خود را تعیین کنید.
- رقبای خود را بشناسید.
- محتوای منحصر به فرد و جذاب ایجاد کنید.
- یک برنامه زمانی برای پستهای خود تنظیم کنید.
- استراتژی خود را بررسی و تنظیم کنید.
اگرچه شبکههای اجتماعی دائما در حال تغییر هستند، اما بیشتر مراحل اصلی برای موفق عمل کردن در آنها ثابت میمانند. در اصل، شما در هر مرحله همان مراحل ایجاد یک استراتژی بازاریابی را دنبال میکنید و آن را به یک کانال خاص محدود میکنید.
من در ادامه این 8 مرحله را با جزئیات بیشتری باز میکنم تا بتوانید از آنها برای استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ برند خود استفاده کنید.
مرحله اول: اهداف واضح تعیین کنید
اولین قدم برای ایجاد یک استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی، تعریف اهداف شبکههای اجتماعی و اطمینان از تراز آنها با اهداف کلی کسبوکارتان است. از خود بپرسید: میخواهید از طریق شبکههای اجتماعی به چه چیزی برسید؟ پاسختان میتواند افزایش آگاهی از برند، افزایش ترافیک سایت، تولید لید، افزایش تعامل مشتری یا بهبود رضایت مشتری باشد.
وقتی اهداف سطح بالای خود را تعیین کردید، آنها را به مراحل کوچکتر و عملی تبدیل کنید. این اقدام به شما کمک میکند تا اقدامات و استراتژیهای خاص مورد نیاز برای رسیدن به اهداف خود را شناسایی کنید.
برای مثال، اگر هدف من افزایش ترافیک سایت از طریق شبکههای اجتماعی باشد، باید روی برنامهای هدفمند شامل افزایش پستگذاری، بهینهسازی محتوا برای اشتراکگذاری یا اجرای کمپینهای تبلیغاتی تمرکز کنم.
مرحله دوم: تحقیق درباره شخصیت خریدار و مخاطب هدف
هرچیزی که ثورو، فیلسوف آمریکایی، درباره ساختن قلعهها و لزوم گذاشتن پایه زیر آنها گفته، کاملا درست بوده است. البته که او قطعا درباره سوشال مدیا مارکتینگ صحبت نمیکرده اما با من ادامه دهید تا توضیح دهم چطور از این مفهوم میتوان به درک اهمیت تحقیق درباره پرسونای مشتری رسید.
شما اهداف خودتان را تعیین کردید (قلعهها را ساختید)، و حالا باید تعریف کنید که چطور به آنها دست پیدا میکنید (قلعهها به پایه نیاز دارند). اهداف شما بدون پایهای که به شما کمک کند به آنها برسید، بیمعنی هستند. به همین دلیل، بعد از تعیین اهداف، قدم بعدی مشخص کردن چگونگی رسیدن به آنهاست، و یکی از بهترین راهها برای شروع، تعیین شخصیت خریدار و مخاطب هدف است تا بتوانید نیازها و علایق آنها را به درستی هدف قرار بدید. بدون دانستن اینکه آنها که هستند نمیتوانید محتوایی را که دنبالش هستند، برای جلب پاسخ از آنها به اشتراک بذارید.
برای انجام این کار، افرادی را که میخواهید به آنها دست یابید، دلیل انتخاب آنها و اینکه چطور آنها را به عنوان یک گروه طبقهبندی میکنید، در نظر بگیرید. برای مثال، اگر شرکت شما تیشرتهای لانگ با متن و طرح دلخواه تولید میکند؛ احتمالا نسل Z مشتریان شما باشند.
با در نظر گرفتن شخصیتهای مخاطبان خود، بعداً میتوانید تعیین کنید چه محتوایی فالوورها و مشتریانی را که امیدوارید به دست بیاورید، جذب میکند.
مرحله سوم: تعیین پلتفرمهای مناسب برای بازاریابی
به عنوان یک سوشال مدیا مارکتر، مهم است که مشخص کنید از چه پلتفرمهایی استفاده خواهید کرد. من نمیتوانم به شما لیست «بله» یا «خیر» برای انتخاب بدهم که کسبوکارتان باید از کدام شبکههای اجتماعی استفاده کند. این انتخاب بیشتر وابسته به نیازهای مخاطب هدف شما، جایی که آنها وقتشان را میگذرانند و نوع محتوایی که میخواهید ایجاد کنید، است.
مهم است که امروز در جایی باشید که مخاطب بالقوهی شما در آنجا وجود دارد. درست جایی قرار بگیرید که مشتری فردا به آنجا میرسد. بهتر است پیشرو باشید تا عقبرو.
اندرو دلانی، مدیر سابق بازاریابی شبکههای اجتماعی در هاباسپات
برای مثال، نسل Z بنده تیک تاک هستند. اگر آنها مخاطب اصلی شما هستند، من استفاده از آن پلتفرم را روشی عالی در نظر میگیرم.
اگر برای مخاطبان هدفی که عاشق لباسهای ورزشی راحت هستند برنامهریزی میکنید، باید بدانید با نسل هزاره (Y) روبهرو خواهید بود. بهتر است بیشتر تمرکز خود را روی اینستاگرام متمرکز کنید.
«به رفتارهاشون و جایی که آنلاین وقتشون رو میگذرونن فکر کنید. اگر پینترست هست، از اون پلتفرم برای برند خودتون استفاده کنید. اگر تیکتاکه، از اون پلتفرم برای برند خودتون استفاده کنید. روی پلتفرمی که مشتری ایدهآل شما خیلی فعال نیست، وقتتون رو تلف نکنید.»
استفانی مورگان، بنیانگذار و مدیرعامل Social Lock، آژانس سوال مدیا
علاوه بر مخاطب، حین انتخاب پلتفرم مناسبق به محتوایی که میخواهید به اشتراک بگذارید نیز توجه کنید. برای مثال، اگر میخواهید محتوای ویدیویی به اشتراک بگذارید، پلتفرمی که از آن پشتیبانی میکند، مثل یوتیوب یا اینستاگرام بهترین گزینه است.
با همه این حرفها، شما به بهترین پلتفرمها محدود نیستید. حضور در چندین پلتفرم مهم است. من همیشه آزمایش در پلتفرمهای نوظهور یا پلتفرمهایی که کاملا با نیازهای بازاریابی شبکههای اجتماعی شما مطابقت ندارند، را تشویق میکنم. این کار نه تنها استراتژی شما را متنوع میکند، بلکه به شما کمک میکند تا با مخاطبان و الزامات منحصر به فرد هر پلتفرم کار کنید.
با این حال، این توصیه بیشتر مناسب کسب و کارهایی است که دست کم در یک پلتفرم اصلی به موفقیت رسیدهاند. اگر کار خود را در سوشال مدیا تازه شروع کردهاید، چیزهای جدید را امتحان نکنید و همه تمرکز خود را روی هدف اصلی بگذارید.
مرحله چهارم: مهمترین معیارها و شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) خود را تعیین کنید
استراتژی شبکههای اجتماعی شما، صرف نظر از اهداف یا صنعتتان، باید مبتنی بر داده باشد. این به معنای تمرکز روی معیارهای مهم شبکههای اجتماعی است. به جای تمرکز روی معیارهای بیهوده، به عمق دادههایی بروید که مستقیماً با اهداف شما همسو هستند.
نمیدانید شاخص کلیدی عملکرد چیست؟ این مقاله را بخوانید: KPI چیست؟ راهنمای کامل KPI در فروش
اما منظورم از این معیارها چیست؟
- دسترسی (Reach): دسترسی پست، تعداد کاربران منحصربهفردی است که پست شما را دیدهاند. چه مقدار از محتوای شما واقعاً به فیدهای کاربران میرسد؟
- کلیکها (Clicks): این تعداد کلیک روی محتوا یا حساب کاربری شماست. ردیابی کلیک به ازای هر کمپین برای درک عواملی که باعث کنجکاوی یا تشویق افراد به خرید میشوند، ضروری است.
- تعامل (Engagement): مجموع تعاملات تقسیم بر تعداد بازدیدها. این نشان میدهد که مخاطبان شما چقدر شما را درک میکنند و تمایلشان برای تعامل با شما چقدر است.
- عملکرد هشتگ (Hashtag performance): پرکاربردترین هشتگهای شما چه بوده است؟ کدام هشتگها بیشتر با برند شما مرتبط بودهاند؟ داشتن این پاسخها میتواند به تولید محتوای شما در آینده کمک کند.
- لایکهای ارگانیک و فیک (Organic and paid likes): فراتر از تعداد لایک استاندارد، این تعاملات به محتوای ارگانیک یا تبلیغاتی نسبت داده میشوند. با توجه به اینکه جلب تعامل ارگانیک چقدر سختتر است، بسیاری از برندها به سمت تبلیغات روی میآورند. دانستن این تفاوتها میتواند به شما در بودجهبندی هزینه تبلیغات و زمانی که برای فرمتهای مختلف صرف میکنید، کمک کند.
- گرایش (Sentiment): این مورد نحوه واکنش کاربران به محتوا، برند یا هشتگ شما را اندازهگیری میکند. آیا مشتریان کمپین اخیر شما را توهینآمیز یافتند؟ چه نوع گرایشی را با هشتگ کمپین خود مرتبط میدانند؟ همیشه بهتر است عمیقتر کاوش کنید و کشف کنید که مردم در مورد برند شما چگونه صحبت میکنند یا چه احساسی دارند.
مرحله پنجم: رقبای خود را بشناسید
فرقی نمیکند که سوشال مدیا مارکتر تازه کار باشید یا سالها تجربه داشته باشید، همیشه مهم است که از وضعیت فعلی حوزه خود، به خصوص در مورد رقبا آگاه باشید.
اینجا توجه شما را به یک تحلیل رقابتی قابل اطمینان جلب میکنم: این تحلیل به شما امکان میدهد بفهمید رقبای شما چه کسانی هستند و چه کارهایی را خوب (و نه چندان خوب) انجام میدهند. شما میتوانید درک خوبی از انتظارات موجود در حوزه خودتان به دست بیاورید که به شما در تعیین اهداف سوشال مدیا کمک میکند. همچنین به شما کمک میکند تا فرصتها را بشناسید.
برای مثال، فرض کنید رقیب اصلی من در اینستاگرام فعال است اما خیلی کمتر روی صفحه توییتر یا یوتیوب کار میکند. به جای اینکه فقط روی جذب هواداران از یک رقیب قدرتمند تمرکز کنم، میتوانم به شبکههایی بروم که مخاطب من به خوبی سرویس دریافت نمیکند چرا که محصولات و خدمات رقبا آنجا نیست. من اینستاگرام را رها نمیکنم (چون میدانم که جواب میدهد)، اما استراتژی خودم را متنوع میکنم و در جایی که مخاطب کشفنشده آماده شنیدن من است، حضور پیدا میکنم.
مرحله ششم: محتوای منحصر به فرد و جذاب بسازید
با میلیاردها کاربر سوشال مدیا در سراسر جهان، شکی نیست که حداقل برخی از دنبالکنندگان شما محتوای رقبا یا سایر کسبوکارهای مرتبط با حوزه شما را نیز دیدهاند.
به همین دلیل است که داشتن محتوای جذاب در شبکههای اجتماعی که برجسته باشد و به بینندگان دلیلی برای کلیک کردن روی دکمه «دنبال کردن» و تعامل با برند شما بدهد، اهمیت دارد. اگر محتوای شما آنها را درگیر کند، الگوریتمهای شبکههای اجتماعی نیز به نفع شما کار میکنند و نشان دادن محتوای شما را در اولویت قرار میدهند، زیرا مخاطبان علاقهای به آن نشان دادهاند.
این کاملاً در مورد تجربه شخصی هر کدام از ما نیز در شبکههای اجتماعی صدق میکند. مثلا من برندهای زیادی را در اینستاگرام دنبال میکنم، اما فقط بهطور منظم محتوای ۳ یا ۴ برند را میبینم، زیرا آنها محتوای جذابی دارند که مرا به تعامل ترغیب میکند. الگوریتم یاد میگیرد که چه چیزی را دوست دارم و پستهای آنها را بر دیگران اولویت میدهد.
مطمئن نیستید چه چیزی به نظر مخاطب جذاب میآید؟ مورگان یک پیشنهاد دارد.
مورگان میگوید: «اولین توصیه من به برندها برای ایجاد محتوای جذاب در شبکههای اجتماعی این است که ابتدا تحقیقات بازار انجام دهند، زیرا چیزی که جذاب خواهد بود به مخاطب بستگی دارد. وقتی میدانید که مخاطب شما چه چیزهایی را دوست دارد و نیاز دارد بداند، میتوانید محتوایی را ایجاد میکنید که آنها را درگیر کند.»
میخواهید حقایقی در مورد محتوایی که باید ایجاد کنید، بدانید؟ در اینجا دیتایی درباره رفتار مصرفکننده آورده شده است (منبع):
- مصرفکنندگان بیشتر وقت خود را صرف تعامل با محتوای بصری میکنند، بهویژه تصاویر/عکسها/اینفوگرافیکها (53٪) و محتوای ویدیویی کوتاه (44٪).
- جوانان نسل هزاره بیشتر وقت خود را صرف تعامل با محتوای ویدیویی کوتاه میکنند.
- نسل Z، نسل هزاره و نسل X بیشتر از محتوای ویدیویی لذت میبرند و نسل Boomers از تصاویر/عکسها/اینفوگرافیکها لذت میبرند.
- برای نسل Z و نسل هزاره، محتوای خندهدار بهیادماندنیترین محتوا است.
در نهایت، از ترندها استفاده کنید. ترندهای شبکههای اجتماعی همیشه در حال ظهور هستند، به خصوص در پلتفرمهای ویدیویی کوتاه مانند Tik Tok. به ترندها بپیوندید و خودتان را وایرال کنید.
مرحله هفتم: برنامه زمان بندی شده برای پستهای خود تنظیم کنید
استفاده از یک راهکار مدیریت شبکههای اجتماعی یکی از سادهترین روشها برای اطمینان از اشتراکگذاری محتوا طبق برنامهریزی است. این ابزارها به شما اجازه میدهند تا کپشن بنویسید، عکس و ویدیو آماده کنید و پستها را از قبل برنامهریزی کنید. برخی از آنها حتی بهطور خودکار محتوا را طبق برنامه منتشر میکنند و تعاملات و مشارکت پستها را نظارت میکنند.
چقدر باید در شبکههای اجتماعی پست بگذارید؟
به عنوان یک قانون کلی، شما باید فقط زمانی در شبکههای اجتماعی پست بگذارید که محتوای با کیفیتی برای اشتراکگذاری داشته باشید (یعنی دلیلی برای پست کردن آن وجود داشته باشد). این میتواند به شما کمک کند تا تعادل مناسبی در مورد پست کردن محتوا پیدا کنید.
مورگان میگوید بزرگترین اشتباهی که میبیند برندها در مورد بازاریابی شبکههای اجتماعی مرتکب میشوند، تمرکز بر کمیت محتوا به جای کیفیت محتوا است. او گفت:
آنها فکر میکنند باید هر روز پست کنند، بنابراین خودشان را مجبور میکنند تا پستهایی برای پر کردن تقویم محتوا ایجاد کنند. احتمالاً هر یک از این پستها برای مشتری ایدهآل خیلی ارزشمند نخواهد بود. من این را «محتوای بیفایده» مینامم.
در عوض، او کاهش کمیت و افزایش کیفیت را توصیه میکند. مورگان گفت:
بهتر است هفتهای دو یا سه بار با محتوای فوقالعاده ارزشمند پست کنید تا اینکه هفتهای هفت بار با تنها یک یا دو پست ارزشمند پست کنید.
مطالعات و منابع زیادی وجود دارد که استانداردهای پستگذاری در شبکههای اجتماعی را بر اساس حوزه و پلتفرم برای شما توضیح میدهند تا از آنها پیروی کنید. هر کسبوکاری متفاوت است، بنابراین چیزی را پیدا کنید که برای مخاطبان شما مناسب است.
مرحله هشتم: استراتژی خود را تنظیم و بررسی کنید
شبکههای اجتماعی دائما در حال تغییر هستند، بنابراین بررسی دورهای و اطمینان از اثربخشی استراتژیتان بسیار مهم است. پیشنهاد میکنم برای بازبینی استراتژی سوشال مدیای خود، یک دورهی زمانی منظم تعیین کنید. این دوره میتواند ماهانه، سه ماهه یا سالانه باشد، بسته به نیازها و منابع کسبوکار شما. از این بازبینیها برای تعیین موارد زیر استفاده کنید:
- چه چیزی به خوبی کار میکند؟
- چه چیزی نیاز به بهبود دارد؟
- چه فرصتهای جدیدی را میتوان بررسی کرد؟
هنگام انجام این مرورها، زمانی را برای ارزیابی پیشرفت خود به سمت اهداف و مقاصد شبکههای اجتماعی اختصاص دهید. عملکرد واقعی خود را با معیارها و شاخصهای کلیدی عملکرد (KPIs) که تعیین کردهاید مقایسه کنید. سپس هر چیزی که نیاز به بهبود دارد را شناسایی کنید.
همچنین مهم است که با آخرین روندها همگام باشید. تغییرات در الگوریتمهای سوشال مدیا، رفتار کاربران یا ویژگیهای جدید، و همچنین پلتفرمها و فناوریهای نوظهور را زیر نظر داشته باشید.
برای مثال، اگر توییتر بخشی از استراتژی شبکههای اجتماعی شماست، تأثیرات تغییر نام تجاری این پلتفرم به X و رقبای جدیدی که از زمان خرید آن توسط ایلان ماسک به وجود آمدهاند را در نظر بگیرید.
پلتفرمهای سوشال مدیا
قبل از اینکه به تجزیهوتحلیل سوشال مدیا مارکتینگ خود بپردازیم، بیایید نگاهی به پلتفرمهای کلیدی شبکههای اجتماعی بیندازیم تا به شما درک درستی از چگونگی استراتژیهای سوشال مدیا در پلتفرمهای مختلف بدهد.
فیس بوک
- کاربران: ۲.۸ میلیارد کاربر فعال روزانه در سراسر جهان
- مخاطب: مرز بین نسل Z و هزارهها (اکثر کاربران ۲۴ تا ۳۵ سال)
- بهترین برای: آگاهی از برند، تبلیغات، ساختن کامیونیتی
فیسبوک بزرگترین و شناختهشدهترین پلتفرم شبکه اجتماعی است. از زمان راهاندازی در سال ۲۰۰۴، این پلتفرم به ابزاری ارزشمند برای کسبوکارهای B2C تبدیل شده است و ابزارهای تبلیغاتی پیشرفته و فرصتهای ارگانیک را ارائه میدهد. البته این پلتفرم برای کاربران ایرانی چندان جذاب نیست و اینستاگرام جایگزین آن شده است.
برای شروع بازاریابی در فیسبوک به راهنما نیاز دارید؟ راهنمای کامل فیس بوک در بازاریابی شبکه های اجتماعی را بخوانید.
اینستاگرام
- کاربران: ۱ میلیارد کاربر فعال ماهانه
- مخاطب: توزیع تقریباً مساوی از نسل Z و هزاره
- بهترین برای: تصاویر و ویدیوهای با کیفیت؛ محتوای تولید شده توسط کاربر UGC؛ تبلیغات
اینستاگرام ۱۳ سال پیش راهاندازی شد و دنیای دیجیتال را تسخیر کرد. وقتی صحبت از به اشتراک گذاشتن محتوای بصری جذاب میشود، اینستاگرام جایی است که برندها به سراغ آن میروند. ویژگی دیگری که این پلتفرم را متمایز میکند، ابزارهای پیشرفته آن در E-commerce است.
امروزه، کاربران میتوانند برندها را ببینند، محصولات یا خدماتشان را مرور کنند و خرید را بدون خروج از برنامه تکمیل کنند. این باعث میشود اینستاگرام به پلتفرمی غیر قابل رقابت تبدیل شود. در واقع، مصرفکنندگان میگویند اینستاگرام بهترین تجربه خرید درون برنامه را ارائه میدهد و فروشگاههای اینستاگرام محبوبترین نوع در بین شبکههای اجتماعی هستند.
هر چند خریدهای درون برنامهای برای کاربران ایرانی در دسترس نیست اما ایرانیزه کردن اینستاگرام و فروش از طریق پیجهای اینستاگرامی و آنلاین شاپها نتیجهای تقریبا مشابه به کاربران میدهد.
در اینستاگرام فروش ندارید؟ تکنیکهای افزایش فروش در اینستاگرام را بخوانید.
تیک تاک
- کاربران: یک میلیارد کاربر فعال ماهانه جهانی
- مخاطب: عمدتاً نسل زد و پس از آن نسل هزاره
- بهترین برای: محتوای ویدیویی کوتاه خلاقانه، محتوای تولید شده توسط کاربر، ایجاد آگاهی از برند
وقتی به ویدیوی کوتاه فکر میکنید، احتمالاً به تیک تاک فکر میکنید. این پلتفرم در سال ۲۰۲۰ محبوبیت زیادی پیدا کرد.
ایکس – توییتر سابق
- کاربران: ۵۵۰ میلیون کاربر فعال روزانه در سراسر جهان
- مخاطب: عمدتاً نسل هزاره
- بهترین برای: روابط عمومی، خدمات مشتری، کامیونیتی ساختن
برخلاف اینستاگرام که روی تصاویر تمرکز دارد، ایکس (توییتر) متن محور است.
هنوز تعداد فالوورتان در لینکدین کم است؟ 8 روش کاربردی برای افزایش فالوور توییتر (ایکس) را بخوانید.
لینکدین
- کاربران: ۷۷۰ میلیون کاربر فعال در سراسر جهان
- مخاطب: نسل Z بزرگتر (۲۴+)، نسل هزاره (بزرگترین)، و نسل X
- بهترین برای: روابط B2B، توسعه کسبوکار، و فروش اجتماعی
لینکدین پسرعموی حرفهای فیسبوک است. شاید تنها پلتفرمی باشد که مخاطب آن به وضوح تعریف شده است: کارمندان و کسب و کارهای حرفهای که به دنبال شبکهسازی و فرصتهای جدید هستند.
در لینکدین فعالیت نمیکنید؟ با ما شروع کنید: راهنمای فعالیت حرفه ای در شبکه اجتماعی لینکداین
یوتیوب
- کاربران: بیش از ۲.۴ میلیارد کاربر در سراسر جهان
- مخاطبان: به طور ویژه نسل هزاره اما مخاطبان زیادی در جنسیت و گروههای سنی مختلف دارد
- مناسب برای: آگاهی از برند، سرگرمی طولانی، ویدیوهای آموزشی، تبلیغات
یوتیوب دومین وب سایت پربازدید دنیا است. بعلاوه، بازاریابان آن را دومین پلتفرم برتر برای ایجاد کامیونیتی معرفی میکنند.
علاوه بر اینکه یوتیوب یک پلتفرم فوقالعاده محبوب است، کاربران آن تمایل دارند مدت بیشتری در آن بمانند، زیرا بیشتر محتوای آن طولانیمدت است – و آن را به پلتفرمی ایدهآل برای به اشتراک گذاشتن محتوای آموزشی تبدیل میکند بنابراین فعالیت و تبلیغات در یوتیوب راهی عالی برای جذب مخاطبان و اعتمادسازی است.
اسنپ چت
- کاربران: بیش از 406 میلیون کاربر روزانه
- مخاطبان: به طور ویژه نسل Z
- مناسب برای: آگاهی از برند، تبلیغات، بازاریابی محلی
اسنپ چت در سال ۲۰۱۱ منتشر شد. این برنامه امکان اشتراکگذاری محتوا با دوستان را معرفی کرد که پس از ۲۴ ساعت منقضی میشد. بسیاری فکر میکردند که این برند پس از معرفی استوریها توسط اینستاگرام، با همان ویژگی اما با نام متفاوت، ناپدید خواهد شد، اما همچنان در بین جوانان محبوب است.
پینترست
- کاربران: ۴۸۲ میلیون کاربر فعال ماهانه در سراسر جهان
- مخاطب: عمدتاً نسل هزاره با مخاطب ثابت در نسل Z
- بهترین برای: تبلیغات بصری؛ الهامبخشی
پینترست را به عنوان یک استوریبورد بصری تصور کنید که به کاربران اجازه میدهد تا الهام بگیرند، از مد گرفته تا دکوراسیون داخلی. ۸۵ درصد از پینترستیها میگویند پینترست جایی است که برای شروع یک پروژه جدید به آنجا سر میزنند.
علاوه بر این، ۸۰ درصد از پینترستیها میگویند که یک برند یا محصول جدید را در این پلتفرم کشف کردهاند. پس نه تنها یک ابزار معرفی عالی است، بلکه راهی برای برندهاست تا داستان خودشان را از طریق داستانهای بصری بسازند.
کلاب هاوس
- کاربران: ۱۰ میلیون کاربر فعال هفتگی در سراسر جهان (با توجه به آخرین دادههای ۲۰۲۲)
- مخاطب: عمدتاً نسل هزاره
- بهترین گزینه برای: محتوا صوتی و کنفرانسی
این پلتفرم صوتی به افراد اجازه میدهد تا گفتگوهای جالبی را با فالوورها و همچنین غریبهها شروع کنند و کامیونیتی حول محور یکم موضوع عموما سیاسی اجتماعی بسازند.
این پلتفرم همچنین در دوران تست بتا به خاطر راهاندازی با سیستم دعوتنامه، سروصدایی به پا کرد و خیلی وایرال شد. امروز، این پلتفرم برای همه و روی هر دو سیستم عامل iOS و Android باز است.
حالا که اصول اولیه هر شبکه اجتماعی را شرح دادیم، باید نحوه تجزیه و تحلیل نتایج خود را پس از استفاده از آنها توضیح دهیم:
چطور تاثیر و نتایج سوشال مدیا مارکتینگ خود را آنالیز کنید
یکی از مهمترین جنبههای بازاریابی شبکههای اجتماعی اطمینان از موفقیت در رسیدن به اهدافتان است. برای تعیین این موضوع، باید پستهای خود را در هر کانال پیگیری کنید. شما میتوانید این کار را با بررسی و مدیریت معیارهای شبکههای اجتماعیانجام دهید.
معیارهای سوشال مدیا
معیارهای شبکههای اجتماعی دادههایی هستند که به موفقیت پستهای شما و تأثیر شما بر مخاطبان و مشتریانتان در پلتفرمهای مختلف مرتبط هستند. این معیارها ممکن است شامل دادههایی در مورد تعامل، لایک، دنبالکننده، اشتراکگذاری و سایر تعاملات در هر پلتفرم باشد.
ده معیار مهمی که توصیه میکنم ردیابی کنید:
- تعامل (Engagement): این شامل کلیکها، نظرات، لایکها و پاسخها به پستهای شما در شبکههای اجتماعی است. همچنین انواع تعامل خاص برای هر پلتفرم وجود دارد، مانند پستهای «ذخیرهشده» در اینستاگرام و پستهای «پینشده» در پینترست.
- دسترسی (Reach): تعداد افرادی که هر محتوایی مرتبط با صفحه یا پروفایل شما را دیدهاند.
- دنبالکننده (Followers): این تعداد افرادی است که دکمه «دنبال کردن» شما را کلیک کردهاند و بهطور منظم محتوای شما را در فیدشان میبینند.
- بازدید (Impressions): این تعداد دفعاتی است که یک پست دیده میشود، صرف نظر از تعامل. بازدید معمولاً ناشی از اسکرول کردن کسی در فید است.
- بازدید ویدیو (Video views): در فیسبوک، یوتیوب، اینستاگرام یا هر کانال اجتماعی دیگری با قابلیتهای ویدیویی، این تعداد دفعاتی است که هر ویدیو دیده میشود.
- بازدید پروفایل (Profile visits): تعداد افرادی که از پروفایل شما بازدید کردهاند، تعداد بازدید پروفایل است.
- منشنها و تگها (Mentions and tags): این زمانی است که کسی برند، کسبوکار یا پروفایل شما را در پست یا استوری خودش بنویسد. ممکن است شخصی با یک تگ مستقیم، معمولاً با استفاده از نماد “@”، پروفایل شما را به قسمتی از محتوای خود اضافه کند. به عنوان مثال، «عاشق این کفشهای جدید از @nike هستم.»
- بازنشر (Reposts): این زمانی است که یکی از مخاطبان شما، محتوای شما را در پروفایل خود پست میکند.
- اشتراکگذاریها (Shares): این تعداد دفعاتی است که افراد محتوای شما را از پروفایل خود به پروفایل خودشان یا با شبکه خود به اشتراک گذاشتهاند.
با استفاده از همان تاکتیکهایی که برای تولید لید و افزایش تبدیل استفاده میکنید، میتوانید بر تمام این معیارها تأثیر بگذارید، تعداد دنبالکنندگان خود را در شبکههای اجتماعی افزایش دهید و تعامل کلی در پروفایل خود را بهبود بخشید.
مورگان میگوید معیارهایی که روی آنها تمرکز میکنید، به سطح بلوغ کسبوکار شما بستگی دارد:
- اگر تازهکار هستید، روی ایجاد آگاهی از برند و تبدیل مخاطب به مشتری کنید. معیارهای کلیدی: دسترسی، بازدید، رشد مخاطب.
- اگر در حال رشد هستید، روی ایجاد اعتماد تمرکز کنید. معیارهای کلیدی: لایک، ذخیره، کامنت، دایرکت مسیج.
- اگر تثبیتشده هستید، روی حفظ و پرورش تمرکز کنید. معیارهای کلیدی: لایک، ذخیره، کامنت، دایرکت مسیج.
- اگر چیزی را راهاندازی میکنید، روی فروش تمرکز کنید. معیارهای کلیدی: دایرکت مسیج و نرخ کلیک.
فرصت سوشال مدیا مارکتینگ را غنیمت شمارید
با توجه به اینکه میلیاردها نفر امروز در شبکههای اجتماعی حضور دارند، به راحتی میتوان دید که چرا بسیاری از کسبوکارها و بازاریابان از این کانال برای تبلیغ محصولات خود و تعامل با مشتریان استفاده میکنند.
هرچند تعیین استراتژی و شروع همیشه دشوار است اما شما میتوانید با استفاده از راهنماییهای ارزشمند مثل این مقاله و مشورت گرفتن از کاربلدان این حوزه از همین امروز شروع به کار روی استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی کسبوکارتان کنید تا فالوورهای بیشتری بگیرید، تعامل را بهبود بخشید و تبدیلها را افزایش دهید.